vinnerlodd
Ta med en kubbe med returkartonger og bli med i trekningen om premier på 10.000.- og 5000,-.

Dagen vil ikke bare inneholde opplevelser for liten og stor, her er også muligheter til å vinne flotte premier. Blant annet vil vi foreta ekstra trekninger i Returkartonglotteriet.
  Det er derfor lurt å skylle og brette seks kartonger i den sjuende, skrive på navn og telefonnummer og ta kubben med til Vikan. For på slutten av dagen vil vi trekke ut en hovedpremie på 10.000 kroner og to premier på 5000 kroner. Det blir også mulig å vinne gavekort og en container fra Retura.

Aktivitet

- Dette blir en dag med masse aktivitet for barna i tillegg til at vi i perioder vil ha full drift på hele anlegget. Det er mange som lurer på hva som skjer med avfallet som kommer inn til Vikan, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris.
  Det blir omvisning på kompostanlegget der alt av matavfall blir omgjort til god kompostjord, på metalltomta vil publikum få demonstrert sanering av biler og hva som skjer når de havner i den store «jernsaksa».

restavfallsanleggetRestavfallsanlegget er et av de mest moderne i Norge. 

Mest moderne i Norge

Hva skjer med plast, papp og papir som innbyggere og næringslivet i Salten sorterer ut? Og hvorfor er det viktig at batterier ikke skal kastes i restavfallet? Det vil bli demonstrasjon av hva som skjer når et litiumbatteri med restenergi havner i klem.
  - Iris Produksjon har investert i ei helt ny produksjonslinje til over 20 millioner kroner for håndtering av restavfallet fra næringsliv og husholdninger i Salten. Detter er det mest moderne anlegget i Norge. Og det ønsker vi selvfølgelig å vise fram, sier Pedersen.
  - Vi har også på plass en moderne renseløsning av sigevannet fra deponiet utviklet av Iris-selskapet Mivanor. Hvordan rensingen skjer i eget bygg vil publikum få demonstrert.
  - En rød tråd i alt som skjer på Vikan er grønt skifte. Vårt mål på sikt er et null-utslipp, sier Pedersen. 

Gjenbruksverksted for barnVed siden av kantina på Vikan vil det bli etablert gjenbruksverksted for barna. 

For barna

- Vi ønsker å gi både store og små i Salten en opplevelse denne dagen. Derfor blir det en rekke aktiviteter for barna. Her vil jeg nevne skattejakt, gjenbruksverksted, kjøring med avfallsbil, møte med Gjenbruksgjengen og eget laboratorium der barna kan få analysere vannprøver.
  - Barna er opptatt av renovasjonsbilene. Det ser vi når vi foretar tømming på skoler og i barnehager. Vi tror det vil bli meget populært med en liten kjøretur der ungene får være med å tømme en avfallsdunk, sier Pedersen.

henting av avfallDet blir mulighet for barna til å være med på en liten kjøretur. 

Bokashi

- Vi vil også ha et eget stand-område i deler av papirhallen. I tillegg til at Iris-selskapene vil informere om alt fra bedriftspakke til verdensmester i kildesortering og vannanalyser, vil Røde Kors informere og gjenbruksbutikken og Kirkens Bymisjon om blant annet sykkelverkstedet Pedalen. Miljøagentene og Natur og Ungdom vil også være representert.
  - For Iris er ungdommen ei viktig gruppe, derfor har vi invitert Miljøagentene og Natur og Ungdom i Bodø til å være med. Men vi har også med oss viktige samarbeidspartnere som vil være synlig på Vikan denne søndagen.
  Mathild Winther fra Han Sylte i Valnesfjord har spesialisert seg på kompostering av matavfall ved bruk av bokashi. Mellom 13.00 og 15.00 vil hun demonstrere hvordan det skjer. Her vil det også bli muligheter til å kjøpe utstyr.
  Utendørs vil vi demonstrere både biler og utstyr.