Annethvert år kjører Iris grovavfallsrute til husholdninger som er  en del av renovasjonstjenesten til husholdningskunder som bor langt unna et Iris miljøtorg. Tidlig en lørdagsmorgen tøffet båten Fjordlast ut fra Bodø Havn med retning Givær, Bliksvær, Mevær og Sørvær. 
 

Grovavfall fra øyer

Driftsoperatør Arne Løkås, arbeidsleder ved miljøtorg Fauske, Majken Helgesen og driftsoperatør miljøtorg Vikan, Ole Nyheim var klar for å hente inn store mengder avfall på øyene. 

- Dette er min syvende gang som mannskap på denne ruta. Det er så mange flinke mennesker som møter oss på kaiene og hjelper til med å få avfallet ombord. Vi samler inn alt i fra lysstoffrør, vinduer, elektrisk avfall, jern og metall og grovavfall, sier Arne Løkås. 

Driftsoperatør Arne Løkås med grovavfall
Driftsoperatør Arne Løkås fester lastestropper i en ødelagt båt som skal være med Fjordlast.
 

Fjordlast som lastebåt

Første stopp er Givær, og her møter gjengen fra Iris flere som har møtt opp for å ta dem imot. Det ligger store mangder avfall som er sortert, som gjør det langt enklere for mannskapet å få avfallet ombord.
- Her var det faktisk en båt som skal med, den fylte vi med glass- og metallemballasje også heiset vi den rett over i lastebåten, sier Ole Nyheim. 
- På disse grovavfallsrutene henter vi større plastgjenstander, for eksempel hagemøbler, ødelagt interiør og møbler, skrapmetall, elektrisk avfall og farlig avfall, legger han til. 

Fjordlast lastebåt grovavfallsrute
Lastebåten Fjordlast har vært med å samlet inn grovavfall fra øyene i over 10 år.
 

Svært takknemlig

På Bliksvær møter vi Knut Kaspersen, han bor for det meste av året på Bliksvær, og har samlet store deler av avfallet som er lagt klar til henting. Han forteller at de tre siste årene har båten som henter grovavfall på Bliksvær kommet hvert år. 

- Vi som er her store deler av året har tett dialog med Iris om når båten kommer. Når vi får bekreftet nøyaktig dato for båten mobiliserer vi folk på øya til å finne frem avfall de ønsker å sende med båten. Tilbudet med grovavfallsrute er helt fantastisk for husholdningskundene her ute som har så lang avstand til miljøtorg, og vi er takknemlige for at det eksisterer. Vi samler opp avfall som skal med båten rett over påske, mens strand- og marint avfall plukker vi året rundt, sier Kaspersen. 

To herrer med avfall
 Knut Kaspersen bor store deler av året på Bliksvær og er godt fornøyd med tilbudet Iris har med henting av grovavfall. Her avbildet med driftsoperatør Arne Løkås, som har vært med på denne ruta flere ganger. 
 

Strandrydding i særklasse

Ekteparet Eva Haugsnes og Nils Thomessen har samlet strandavfall i hele 22 år på og rundt Bliksvær. Denne gangen var intet unntak, og da Fjordlast ankom Bliksvær hadde de fylt så mange strandyryddesekker at det rommet nesten en container. 
- Jeg har faktisk vært med fra oppstarten av miljøbåten og grovavfallsruta. Vi på øyene har jo noe vanskeligere vei for å få levert for eksempel elektrisk- og farlig avfall. I tillegg er det få muligheter for å kildesortere jern og metall, sier Nils Thomessen, som synes tilbudet til øyene er veldig bra. 
- Vi har vært så lenge med på dette at vi føler at vi kjenner mannskapet på Fjordlast og de som er med fra Iris, og hvis det er fint vær og tid, så tar vi en prat over en kopp kaffe før de kjører videre, legger Thomessen til mens han smiler. 

Dame og mann som rydder avfall
Ekteparet Eva og Nils fra Bliksvær har samlet strandryddeavfall i 22 år. De ble også kåret til årets strandryddere i 2020 i forbindelse med Aksjon Reine Strender.


Et flott tiltak

På Givær møter vi Olaug Olsen og familien, de driver med husdyrshold og opplever at miljøbåten som samler inn grovavfall fra øyene er et bra tiltak. 
- Det er vanskelig for oss å skulle levere dette selv med båt, da det er snakk om så store mengder. Det er kjempebra sett fra et miljøperspektiv, sier Olaug Olsen. 

Ansatte fra Iris og Givær
Olaug Olsen er fastboende på Givær og setter pris på at miljøbåten fra Iris kommer for å hente grovavfall som ellers ville vært vanskelig å levere selv på miljøtorg på grunn av mengder.