124 vinnere har i 2021 fått til sammen 1,6 millioner kroner gjennom Returkartonglotteriet. Narvik ligger på lotteritoppen med fire vinnere. I tillegg sikret Nordland seg også en av toppgevinstene. 

For å delta i Returkartonglotteriet skriver du navn og nummer på enkeltkartonger, eller kubber, for å så legge de sammen med papp og papir. Les mer om Tone Jensen fra Bodø som brettet seg til 100.000 kroner i 2020 her

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 120 pengepremier på 10.000 og 4 premier på 100.000 kroner i Returkartonglotteriet. Alt du må gjøre for å ha vinnersjanse er å kildesortere drikkekartongen din med navn og telefonnummer.

I 2021 ble det totalt 7 vinnere fra Nordland, og en kvinne fra Hadsel sikret seg en av hovedpremiene. Vinnerne som fikk utbetalt 10.000 kroner kommer fra Vefsn, Vågan og fire vinnere fra Narvik (se landsoversikt nederst i saken) .

Returkartonglotteriet enkeltkartongI år kan du være med i trekningen av toppremien på 100.000 kroner også med enkeltkartonger. Tidligere år har det kun vært kubber med syv kartonger som kjempet om toppremiene.

Nordland-kommune i toppen

For lotteriåret 2021 er det to kommune som skiller seg ut i vinnertoppen. I Narvik kommune i Nordland har det blitt delt ut premier til totalt fire heldige vinnere. Det gjør dem best i landet på Returkartonglotteriet etter bykommunen Oslo.

– Hvor lett er det egentlig å vinne i returkartonglotteriet?

– Du vinner i hvert fall ikke hvis du ikke deltar. Vinnersjansene er som ved de fleste lotterier små, men det er helt gratis å bli med og veldig enkelt. Alt du må gjøre er å skylle og brette drikkekartongen, før du skriver navn og telefonnummer på personen, barnehagen eller idrettslaget du vil skal vinne, sier Moen.

Han legger også til at selv om du ikke vinner pengepremien, så vinner miljøet når du sørger for at kartongen blir resirkulert.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Bakgrunnen for lotteriet er derfor å øke motivasjonen til å kildesortere.
Skriv navn og nummer på kartongene for å være med i ReturkartonglotterietHusk å skrive navn og telefonnummer til den eller de du ønsker skal vinne. 

Kvinnene dominerer lotteriet

I lotteriåret 2021 er det tydelig at det er flest kvinner som skriver navn og nummer på kartongen. Av 124 vinnere er 74 kvinner og 40 menn. I tillegg til to barnehager, en skole, to organisasjoner, to familier og et barn.

– Den typiske lotterideltakeren er nok godt voksne kvinner som forteller de har skylt og brettet siden lotteriet startet i 1997. De er selvfølgelig verdige vinnere, men vi vil gjerne at flere barnehager, skoler, idrettslag og andre organisasjoner deltar. Det trenger ikke bare være enkeltpersoner man skriver navn og nummer til, sier Gunnar Moen.

Vinnerfakta

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til en kvinne i Hareid, en kvinne i Hadsel, en kvinne i Sandnes og en mann i Lillesand.

Totalt ble det delt ut premier til 2 barnehager (Grue, Våler), 1 skole (Trøndelag), 1 behandlingshjem (Innlandet), 1 svømmeklubb (Innlandet), 2 familier, 1 gutt, 74 kvinner og 40 menn.

Her er hele lista over vinnerne
(antall vinnere i parantes)
Viken (25)
Innlandet (20)
Vestland (13)
Trøndelag (13)
Troms og Finnmark (10)
Agder (9)
Møre og Romsdal (8)
Nordland (7)
Rogaland (7)
Vestfold og Telemark (7)
Oslo (6)
 

Informasjon

Dette er Returkartonglotteriet

  1. Lotteriet har eksistert siden 1997, og driftes av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong.
  2. Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på kubbrn eller enkeltkartongen.
  3. Du kan delta med alle typer drikkekartong i alle størrelser. Også kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler kan delta.
  4. Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk www.sortere.no hvis du er i tvil i din kommune. 
  5. Fire ganger i året trekkes vinnere. 
  6. Kartongene trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartnger hvert kvartal.
  7. De lokale vinnerne går videre til en nasjonal trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner. 
  8. Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år.

.