Horder med folk som samles utenfor kjøpesentre, på vent og på jakt etter de "elleville" tilbudene som slippes i det årets store handledag er i gang. På Black Friday kan man være vitne til at Ola Nordmann slår ny personlig rekord på 60-meter butikk-sprint og pose-styrkeløft.

Hva er merverdien?

Black Friday var opprinnelig innledningen til julegavehandlingen i USA. I dag har konseptet blitt en veletablert handlefest i Norge også. 

 Vi står i kø og sitrer av iver etter å kunne kjøpe varer til gi-bort pris, spare penger og få den gode følelsen av å ha gjort et skikkelig skup. 
 Hvis man hadde sammenlignet det, hvilken merverdi er det i det å spare penger på et skikkelig salgskupp med merverdien av å ta vare på tingene dine og investere i at de skal vare lenge?

Tre og en halv jordklode

Skulle alle på jordkloden hatt et like stort forbruk som en gjennomsnittlig nordmann ville vi ha trengt 3.6 jordkloder for å produsere nok goder til å holde dette forbruket oppe. 
  Black Friday er unektelig en måte å skape enda mer forbruk på. Det er naturligvis slik at i sluttem av november er vi alle i julegave-modus og tenker at det å benytte sjansen til å spare litt penger på innkjøpet bokstavelig talt er gull verdt.

Ombruk og ikke forbruk

Den vikttigste refleksjonen er: Har jeg behov for dette, eller "bare" lyst på noe nytt.

  • Velg aktører som både gjør avfall om til en ny ressurs og skaper nye arbeidsplasser samtidig. Dette kan for eksempel være å ta med seg skoene sine til skomaker for å fikse sålen, i stedet for å kjøpe nye sko eller få en syerske til å fikse hullet i jeansen. 
     
  • Kjøp produkter av god kvalitet, som varer lenge, og som du tenker du vil bruke over tid. For eksempel, når du skal kjøpe nye klær, velg materialer som er slitesterke når du skal kjøpe inn et plaggg du vet du kommer til å bruke ofte. 
     
  • Har du byttet ut sofaen? Ikke kast den "gamle" med det samme. Hvis dette er noe som enda har en bruksverdi, og som er av en sånn kvalitet at du stolt kunne gitt dette videre, legg det ut på finn.no, Facebook eller Tise, eller lever det til en bruktbutikk. 

Elektronikk

Hvis du har brukbare hvitevarer hjemme som du skal bytte ut, ta de med deg til en butikk som selger elektroniske varer, slik at de blir tatt hånd om på en forsvarlig måte. 
  Et eksempel på en aktør som gir mer tilbake er Omatt Gjenbrukssenter i Bodø. Det er en bedrift som har spesialisert seg på reparasjon av brukte hvitevarer og selger disse til en langt rimeligerepenge gjennom Røde Kors.

Ved å velge å kjøpe brukt sparer du både penger og miljøet!