TO damer kjøper brukteklærButikkene til Fretex og Røde Kors i Bodø er et skattkammer for vintagejegere som Lotte Sofie og Eli Marie. 

Om du tar en titt på artister som Sondre Justad og Dagny, vil du se at referansene til 90-tallet er overveldende. Små solbriller, sporty joggedresser og t-skjorter som viser magen. Det er med andre ord stadig flere som finner veien til bruktbutikkene.
 Bare fra 2013 til 2017 økte omsetningen til Fretexbutikkene fra 162 millioner til 197 millioner. Det er et tydelig bevis på at gjenbruk har fått et bredere publikum de siste årene.
 

Klær til gjenbruk

85 % av husholdningene i Salten sier de leverer klær til gjenbruk.

– 80 prosent av garderoben min kommer fra bruktbutikker. Jeg klarer ikke å slite ut klærne mine, for det er så god kvalitet på de brukte klærne, sier Eli Marie Heidisdatter Lunheim (26).
Hun og venninnen Lotte Sofie Livsdatter Fredriksen (25) har vanket i bruktbutikkene siden de var små. Øvelse gjør tydeligvis mester, for disse jentene er blitt drevne vintagejegere. For dem er dørene til Fretex og Røde Kors nesten som skapet i Narnia. De vet aldri hva de finner der inne, og det er denne følelsen de higer etter. Følelsen de har hatt siden de var små - følelsen av å finne noe helt spesielt, som noen andre har hatt før dem og som ikke alle andre har maken til.

 

 


Merkelappen fortsatt på

– Det startet med at mødrene våre tok oss med hit da vi var små. Etter at jeg begynte å kjøpe klærne mine selv, ble det naturlig å lete etter fine plagg på bruktmarkedet. For her kan man faktisk få både heimstrikka gensere og vintagekjoler til rundt 200 kroner, sier Lotte.
  Det leveres 600 og 700 tonn klær til Iris, Fretex, Røde Kors og ulike loppemarkeder i Salten til gjenbruk. Det betyr at sjansen for at du finner noe som passer akkurat din stil er stadig høyere. Fretex melder om at det også er blitt vanligere å finne dyrere merkevarer på butikkene deres, noen ganger ubrukt med merkelappen på. Du kan faktisk ende opp med en jakke fra merker som Acne til 200 kroner, som ville ha vært verdt flere tusen kroner i butikk.  
 

Sparer miljøet

Et kilo klær til gjenbruk sparer miljøet for 4,1 kilo CO2, en halvliter kjemikalier og bruk av omtrent 2500 liter vann. 

Det er jakten på gullet som gjør det så spennende for jentene å gå rundt og se hva som finnes i bruktbutikkene. De leter etter det ene motekuppet som de bare må få has på.
Jentene har vært med på et moteshow i regi av Fretex og Røde Kors, der også vintage brudekjoler ble vist frem. Å bruke en vintage brudekjole som base for redesign er en av de tydelige brudetrendene i år.
  – Da jeg var i bryllup i sommer, stilte bruden med en brukt kjole. Det betyr ikke lenger ulykke å ha en brudekjole som har vært brukt før – tvert imot kan man virkelig gjøre et kupp, spare masse penger og samtidig skape sin egen stil, sier Lotte.

panorama

Mer enn en trend

Sorgen er dog like stor som gleden når du innser at kuppet på bruktbutikken ikke er i din størrelse, og du må henge det tilbake på stativet. For det er jo minuset med gjenbruk, det finnes ikke flere størrelser å velge mellom enn det som henger på stativet. Jentene har ikke tro på at å kjøpe brukt er en midlertidig trend. Det er en reaksjon på det stadig økende tempoet hos kjedene, som pøser ut nye kolleksjoner oftere og i større volum, som henger kortere tid i butikk. Et maskineri som pusher ut for mye av det samme, og med større skade på miljøet enn mange kanskje er klar over. Lotte og Eli får bare positive reaksjoner på at de er vintagejegere.

To damer på bruktbutikkLotte og Eli er ofte innom bruktbutikkene på jakt etter go'biter.

  – Åh, så fin den genseren er. Hvor har du kjøpt den? spør folk meg ofte. Når jeg svarer at den er kjøpt på Fretex eller hos Røde Kors, tror de meg nesten ikke, sier Eli.
  Lotte og Eli tok imot utfordringen fra Iris høsten 2018 om å sette sammen en moteserie basert på gjenbruk fra Iris, Fretex og Røde Kors. Med seg på laget fikk de stylist Mari Ruus, modell Maja Østbø og fotograf Nadia Norskott. Sammen vil de vise at brukte klær like gjerne kan være plagg som profileres i motemagasiner eller brukes av kjente motebloggere.

Å bli vintagejeger er ikke bare trendy. Det er bra for oss og for kloden vår at vi finner gleden i plagg som har en forhistorie. Trenger vi egentlig nye klær hele tida?

to damer på bruktbutikkLotte Sofie Livsdatter Fredriksen (25) og Eli Marie Heidisdatter Lunheim (26) jakter på gull blant brukte klær på Fretex i Bodø.

Som et alernativ til Fretex og Røde Kors-butikker er det mulig å selge og kjøpe brukte klær blant annet via appen-TISE. Flere finner veien til unike skatter eller jakken de lenge har hatt lyst på gjennom TISE. Appen TISE har vokst seg kjempestor på kort tid. Den er gratis å bruke for norske og svenske brukere som ønsker å selge brukte klær og interiør. TISE fokuserer på FN's bærekraftsmål og jobber tett mot ansvarlig forbruk. 

Les mer om TISE her

 

Visste du at?

Nordmenn har i snitt 359 plagg i skapet, og hvert femte plagg er ubrukt.

Nordmenn kaster omtrent 23 kilo klær hvert år.

Klimautslipp fra totalt klesforbruk i Norge tilsvarer omtrent forurensning fra 800.000 biler.

For å produsere en t-skjorte av bomull brukes det hele 1500 liter vann.