avfallDaglig leder Anders Tverbakk i Retura Iris er glad for at Jakob Opshaug blir med videre i Retura Iris etter endt trainee-periode. Han er den tredje traineen som blir fast ansatt i selskapet.

- Jeg får ikke rost nok programmet til Trainee Salten og den muligheten jeg har fått i Retura Iris. Jeg kunne lett ha flyttet både ut av regionen og fylket, men blir nå værende i Bodø der jeg har funnet meg til rette og trives stort.

Mange søkere

Han konkurrerte med 41 personer om den nyopprettede stillingen i Retura Iris. Mange med langt mer erfaring fra arbeidslivet. Men ledelsen i Retura valgte å satse på den unge narvikværingen.
  - Mange av søkerne ville gjort en god jobb som logistikkleder, men vi ønsker like mye bidrag på utvikling av systemer, effektivisering og digitalisering. Vi skal være fremtidsrettet og i front i bransjen i alt vi gjør, og da var Jacob den beste søkeren, sier daglig leder Anders Tverbakk i Retura Iris.

Nytt IT-system

Jacob er siviløkonom og har bachelor i økonomi fra Narvik med spesialisering i logistikk, og master fra Bodø med spesialisering innen finans og økonomisk analyse. Som trainee i Retura Iris har Opshaug blant annet hatt ansvaret for implementering av et nytt IT-system.
  - Det har vært en omfattende prosess. Vi regner med å ta det i bruk 1. februar neste år. Det nye systemet blir på mange måter nervetrådene i bedriften. Her foregår all kommunikasjon mellom kundesenter, sjåførene og kundene i tillegg til fakturering, statistikker, rapportering og bankfiler for å nevne noe.

Samfunnsansvar

Det nye it-systemet vil bli et viktigs verktøy for Jacob når han til sommeren er ferdig med sin trainee-periode på to år og går over i stilling med ansvar for logistikk og utvikling. Han blir den tredje traineen som får fast jobb i Retura Iris, og den sjette i Iris-konsernet.
  - I Iris er vi opptatt av rekruttering og ikke minst  bidra til at ungdom med høyere utdanning får jobbmuligheter slik at de blir i regionen, sier Tverbakk.
  Under Opplyst tidligere i vår kunne Jacob sammen med administrerende direktør Leif Magne Hjelseng og markedsansvarlig Pernille Kolsing (også hun tidligere trainee) i Iris Salten motta «I vinden-prisen» nettopp for satsingen på ung arbeidskraft. Nå er han ansatt i konsernet.

Utfordringer

- Mange har mye å lære av trainee-programmet i Salten. Det er ingen tvil om at det demper flukten fra regionen. Jeg ville nok vært en helt annen plass i landet om det ikke var for muligheten jeg har fått.
  - Nå ser jeg fram til å ta fatt på nye oppgaver i en bedrift som har vokst raskt de siste årene både i antall biler og ansatte. Ny teknologi vil gjøre oss i stand til å utvikle enda bedre bærekraftige løsninger for kundene, der de raskt får presentert sine miljøavtrykk. Den største utfordringen blir å sjonglere mellom daglig drift og utvikling.

Kampsport

Jacob er en sindig og rolig kar som er opptatt av gode verdier.
  - Æren i sine ord, ansvar og at man holder det man lover er viktige verdier for meg. Og det krever ingen formell kompetanse å etterleve. I Iris-konsernet er jeg så heldig å få jobbe sammen med mange flinke folk med felles mål om å ta selskapene videre inn i ei ny tid. Det gir masse energi.
  Og energi har Jacob mye av også på fritiden der hans største hobby er kampsport. Som leder av Bodø MMA er han aktiv både på og utenfor matta.
  - Det er en sport som har fascinert meg i mange år. Vi er en flott gjeng i Bodø som nå pusser opp egne lokaler. At jeg har fått gode nettverk på jobb, i Trainee Salten og gjennom Bodø MMA gjør jeg trives veldig godt i byen og har ingen planer om å flytte på meg.