dame i kjoleStore merkenavn som Hennes & Mauritz bruker tråd fra Econyl i sine produkter. 

- Det har vært en utrolig reise, sier Aleksandersen.
  Han var med å etablere selskapet i 2008, fordi han mente det var mulig å gjenvinne nøter og fiskeredskaper, og bruke de i nye produkter.
 – Selv den største optimisten i meg kunne ikke drømme om dette da vi startet. Klær produsert av resirkulert nylon er ikke bare blitt en motesak, men det fremmer også et sterkt miljøavtrykk hos merkevareprodusentene.

Ny bikini av gammelt garn

Nofir demonterer utrangerte nøter og garn, og leverer råstoffet til det italienske selskapet Aquafil. Gjennom mange års forskning har de utviklet en kjemisk metode som resirkulerer nota, og gjenskaper de kvalitetene materialet hadde da det først ble laget. I den videre prosessen lages tekstilproduktet econyl, som har de samme egenskapene som jomfruelig nylon. Econyl er spesielt populært i produksjonen av sportsklær som badedrakter og bikinier, og i gulvtepper.
  Kjente merkevarer som Adidas, Stella McCartney, H&M, Speedo og Triumph produserer alle klær av Econyl.

ds

Unikt CO₂-avtrykk

- Det er egentlig helt fantastisk at vi i dag kan gi fiskeredskaper et nytt og mer glamorøst liv som klær eller gulvtepper. Når man vet hvor ressurskrevende tekstilindustrien er, gir det et unikt CO₂-avtrykk, sier Aleksandersen. 
  Klesbransjen er en av de største miljøsynderne på verdensbasis. Siden 2011 har Nofir samlet inn 41500 tonn med kasserte fiskeredskaper og i tillegg bidratt aktivt for få eierløse redskaper opp av havet. 
  Mengden som er samlet inn tilsvarer over 2000 fulle vogntog med kasserte redskaper og utstyr.  Selskapet har bidratt til reduserte CO₂-utslipp tilsvarende 10 000 fulle fly mellom Oslo og London. Hvert kilo som samles inn medfører en reduksjon i klimagassutslippene tilsvarende 3,6 kilo CO₂-ekvivalenter.  

Se den flotte filmen om hvordan Nofir gjør en forskjell.


Startet i Vikan og på Halsa

Men det er ikke bare klimagass-utslippene som Nofir er med å redusere. Selskapet hindrer også at redskaper forvitrer til mikroplast, og de ikke lenger er en trussel for dyrelivet i havet.
  - Vi er stolte over at vi skaper verdier av kasserte redskaper og bidrar til en viktig forandring. For plast i havet er den største globale krisen vi stor overfor nå, sier Øistein Aleksandersen, som startet selskapet som trainee hos Iris og Meløy Notbøteri. Iris største aksjonæren i Nofir med over 40 prosent eierandel. 
  - Det har vært en eventyrlig utvikling siden starten. Målet var at alt vi samlet inn skulle brukes i ny produksjon. Hvem kunne drømt om at vi skulle være med å skape en ettertraktet vare som klesprodusentene står i kø for å sikre seg.

To menn i en båt og ei notStyrmann Arne Kolbeinshavn ombord i "Kvannøy" sammen med Øisten Aleksandersen. Når nota ikke kan brukes lenger blir den resirkulert og spunnet tråd av. 

Aquafil og
Econyl

På hjemmesidene til Aquafil og Econyl kan du lese mer om den fantastiske historien om hvordan resirkulerte fiskeredskaper blir til nye produkter. Aquafil er verdensledende på resirkulering av alle typer fiskeredskaper. 

www.aquafil.com 
www.econyl.com