I år blir det første året at info-sekken med matavfallsposer, plastsekker, tømmekalender og sekk til julegavepapiret ikke blir utdelt. Endringen av den mangeårige praksisen handler om å gi kundene et mer tilgjengelig tilbud, og ikke minst spare tid, penger og miljøet. Du kan nemlig nå få tak i dine matavfallsposer og plastsekker på din nærbutikk.

Enklere

‒ Vi legger om hele distribusjonen av info-sekken. Vi ønsker at det skal bli enklere å få tak i bioposer, plastsekker og gulsekker til ekstra restavfall hele året på nærbutikken, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris Salten.

Endringene som trer i kraft den 01.12. 2016 vil være:

  1. Matavfallsposer hentes gratis på nærbutikken eller Miljøtorget.
  2. Plastsekker til husholdningsplast, julegavepapir og klær koster nå 20 kr per rull og kan kjøpes på nærbutikken eller Miljøtorgene.
  3. Tømmekalenderen kommer ikke i papirform, i stedet kan du få varsler når det er tømming i din gate på din mobil via Iris-appen. Last ned Iris-appen og du har tømmekalenderen tilgjengelig uansett hvor du er. Du kan også laste ned på www.iris-salten.no

Omleggingen gjelder for alle 35.000 husholdninger i Salten. 
‒ Vi gjør dette for å gi kundene et bedre tilbud. Alle må innom butikken, og her vil man enkelt få tak i både bioposer og plastsekker, sier Hjelseng.

Å betale for plastsekkene

Hjelseng er klar for at det kan by på utfordringer for noen av kundene at disse endringene trer i kraft, men han har også troa på at Salten er klar for å gjøre tømmekalenderen heldigital, og ikke minst mer tilgjengelige avfallsposer. 
  En rull med 15 plastsekkerr vil koste 20 kroner, enten du kjøper dem i butikk eller på Miljøtorget. 
  ‒ Kundene våre har alltid betalt for plastsekkene gjennom renovasjonsgebyr. Nå betaler du direkte i butikk eller miljøtorg. Og økningen på gebyret blir tilsvarende mindre. Det er positivt for kundene, for da hindrer vi misbruk av plastsekkene, sier Hjelseng.

Flere sorterer

Med bedre tilgjengelighet håper Iris på at flere vil sortere ut husholdningsplasten, og dermed levere mindre restavfall. Det er viktig å minne om at størrelsen på renovasjonsgebyret regnes ut etter størrelsen på restavfallsdunken. Har man mulighet å gå ned en dunkstørrelse, vil det også bety sparte penger.

Tømmeklenderen blir heldigtal

Ved å laste ned Iris-appen, kan du nå få automatiske varsler dagen før du skal sette ut dunken på mobilen din. Det gjør det enklere å huske på når det er tømming i din gate, og du har den tilgjengelig uansett hvor du er. Du kan også printe tømmekalenderen ut via nettsiden til Iris.

I posten

‒ Søk opp din adresse, finn din kalender og print den ut. Vi vet at noen ikke har tilgang til internett. Hvis de ikke får hjelp til å printe ut kalenderen, er det bare å ta kontakt med vårt kundesenter, så skal vi sende rett kalender i posten, sier Hjelseng.

Utfordringer

Iris har full forståelse for at disse endringen kan by på utfordringer, både for oss i Iris og våre kunder. Men vi er trygg på at de aller fleste vil oppfatte de endringer vi nå foretar som positive. Dette er et ledd i et reinere Salten, så vi håper at dere ser gevinsten av endringene raskt.

Kom gjerne med tilbakemeldinger og spørsmål på e-post til iris@iris-salten.no, slik at vi kan hjelpe dere, og ikke minst forbedre våre tjenester.

En rull bioposer

Ikke ta mer enn en rull bioposer. Matavfallsposer, eller bioposer, er ferskvare. På hver rull er det 120 poser. Det er ingen grunn til å ta med deg flere ruller fra Miljøtorget eller butikken, da de eldste fort er utgått på dato før du få brukt de. Bioposene består av maisstivelse og skal brytes ned sammen med avfallet. På hver pose står et nummer som består av uken de er produsert og årstall.

Sorter ut plastemballasjen

Vi er omgitt med store mengder plastemballasje i husholdningen vår. Alt fra plastposer, folie til potetgullposer, plastbeger og sjampoflasker er slik emballasje. Det samme er plast som oppvaskmaskinen var pakket inn i da den ble levert på døra.
‒ Det er god økonomi å sortere ut plasten. Det gir mindre restavfall, og samtidig råstoff til nye plastprodukter.

Bruk plastsekk til julepapir og klær

Med endringer i utdeling av infosekken forsvinner sekken til julegavepapir. Men fortvil ikke, for her er det bare å bruke samme sekk som til husholdningsplast.
Det er viktig at julegavepapiret ikke kastes sammen med vanlig papir, for det er av en kvalitet som ikke kan gjenvinnes på nytt, men går til forbrenning. Derfor må det kastes i egen sekk som settes fram sammen med restdunken ved første restavfallstømming etter jul. 
Plastsekken kan også brukes når du skal levere klær på våre Miljøtorg.