- Det har vært mitt lag helt siden jeg var en liten guttunge. Når jeg blir 60 skal jeg se de live på Anfield. Det kommer til å bli stort, sier han med drømmende øyne.

Barnebarn

Han har alltid vært opptatt av fotball. Under oppveksten i Leinesfjord debuterte han på A-laget til Steigen som 16-åring. Da keeper-talentet flyttet til Oppeid for å gå de to siste årene på videregående, traff ikke bare fotballene ham, men også kjærligheten. Han ble værende. Fikk etter hvert tre døtre sammen med Trine. I dag har paret fem barnebarn. Tre på Oppeid og to i Bodø, som de treffer så ofte de kan.

Endring må til

- Familien er det viktigste i livet mitt, sier Svein-Martin og skuer utover miljøtorget på Tømmernes. For i sommer byttet han jobb fra vogntogsjåfør i Stoklands til å lede arbeidet på miljøtorgene i Hamarøy.
  - Det er en givende jobb. Jeg er imponert over hvor flinke folk er til å sortere avfallet sitt. Og så må jeg innrømme at jeg også er blitt bedre å sortere hjemme etter at jeg begynte i denne jobben. Spesielt plast som ikke lenger havner i restavfallet. Måten vi bruker ressursene våre på kan ikke fortsette. Det er ikke bærekraftig. Hvis barnebarna og oldebarna våre skal ha det like bra som oss, må vi stoppe opp og endre atferden vår og få ned forbruket. 

mann med avfallsdunker

 

Pedagog

Han blir litt ettertenksom. Et vogntog med to store tomme containere ruller inn på miljøtorget. De skal byttes ut med containerne som kundene på Tømmernes har fylt opp med avfall, og fraktes til Vikan.
  - Den viktigste jobben jeg gjør er å veilede kundene, og få de til å sortere bedre, og kanskje kaste mindre. Jeg bruker utdannelsen min hver dag. Den har gitt meg en ballast jeg ikke ville vært foruten, sier arbeidslederen.
  Etter å ha kjørt varebil og buss i flere år kastet Svein Martin seg på skolebenken og tok desentralisert førskolelærerutdanning. Han jobbet i mange år i barnehage på Oppeid. Tre år som styrer etter endt utdanning. Så gikk barnetallet ned, det ble nedskjæringer – og senere sammenslåing.

Drømmejobben

- Situasjonen var utrygg. Hadde jeg hatt litt is i magen og fortsatt ville det nok gått bra, men jeg hoppet av og begynte å kjøre vogntog igjen. Men nå er den tiden over. Jeg har fått drømmejobben.
    - Kundene skal bli tatt godt imot, få den hjelpen de trenger og få forståelse av at avfall er en ressurs som har stor verdi og som skal brukes i produksjon av nye produkter. Vi jobber på lag, alle sammen!

Fellesskap

- «You’ll never walk alone», synger Liverpool-tilhengerne på Anfield. Det kan brukes om det meste.
  - Spiller du fortsatt fotball?
  - Fotballskoene er lagt på hylla for mange kilo siden. Jeg nøyer meg med å se kamper på TV nå. Men jeg har børstet støv av den gamle bassgitaren. Vi er noen stykker som møtes en gang i uka for å spille Shadows-musikk. Det er utrolig givende. 

Det er kanskje to år før Svein-Martin får følge drømmen sin og se favorittlaget i aksjon – men i mellomtiden bidrar han til å gjøre hverdagen litt bedre for mange saltenværinger.

mann på truck
Svein-Martin Karlsen stortrives som arbeidsleder på miljøtorgene på Oppeid og Tømmernes i Hamarøy. – Jeg har fått drømmejobben, sier han.