- Farlig avfall, og da spesielt batterier, er det viktigste kundene våre sorterer ut av restavfallet, sier arbeidsleder Majken Lundli (61) på miljøtorget på Fauske.
Majken Lundli holder orden på farlig avfall på miljøtorget på Fauske.
Foto: Marthe Mølstre
Majken Lundli er den som holder god kontroll med hva slags farlig avfall som kommer inn på miljøtorget på Fauske, og sørger for at alt blir loggført før det sendes videre til Vikan og herfra til godkjente mottak for destruering. Det at folk glemmer av at for eksempel batterier er farlig avfall, er noe hun brenner for å formidle. Det er en potensiell ildbombe som kan skade både mennesker, utstyr og bygg.
- Mange av batteriene har så mye restenergi, at selv om de ikke kan brukes, kan det lett ta fyr hvis polene kortsluttes, eller at de blir utsatt for trykk. Jeg får ikke sagt det nok mange ganger hvor viktig det er at de ikke kastes i restavfallet, men sorteres ut som farlig avfall. Batterier kan leveres inn gratis på miljøtorgene eller der de er kjøpt, sier Lundli.
Hun er stolt av jobben som Iris gjør, spesielt med tanke på hvor tidlig ute man var i Salten med god kildesortering.
- Det er mye snakk om bærekraft i dag, men Iris har bidratt til dette helt siden tre-dunksystemet ble etablert i 1997. Før det hadde vi en del utsortering på miljøtorgene. Nå jobber vi også mye tettere på kundene og hjelper til med sorteringene, enn det vi gjorde da jeg startet her for 15 år siden. Det er rett og slett artig med utviklinga, sier Majken.
Hun fryder seg over et samfunn der folk er mer bevisst over at avfall er en ressurs som kan brukes om igjen. Det er jo det resirkuleringen handler om. Hun ser at det ennå er et potensiale for forbedring, spesielt med tanke på at folk kaster farlig avfall i restavfallet, som faktisk kan leveres gratis på miljøtorget.
- Jevnt over er folk flinke til å sortere, men fortsatt går det mye i restavfallet som kan leveres inn til oss gratis. Dette gjelder spesielt alt av elektriske artikler, metaller og ikke minst batterier. Her syndes det fortsatt en god del, sier Majken og plasserer halvfulle malingsbokser på rett plass i mottakshallen på Fauske.
Det er ikke bare potensielt farlig å kaste farlig avfall i restavfallet, du kaster penger i søpla ved å gjøre det. Hennes karriere i Iris er et skikkelig juleeventyr, for det var slettes ikke jobb hun var ute etter da hun tok turen innom i 2006. Hun skulle hente plastsekker, men endte opp med et jobboppdrag. Noe som også sier noe om hennes entusiasme og smittende jobbglede.
Hun pakka julesekken som skulle ut til alle husstander, og 15 år senere er hun den som passer på det farlige fallet på Fauske.
Hun stortrives på Iris, og engasjementet hennes er smittende. Selv om hun har rundet 62 år har hun ingen tanker om å gi seg i arbeidslivet. Ekstra påfyll henter hun fra caravanplassen på Saltfjellet sammen med mann og hund. Der hun også feller en rype i ny og ne.
- Det er en stund siden sist nå, men å gå i fjellet med børsa på ryggen gir ekstra spenning og god avkobling.
Vi digger deg, Majken. Uten deg kunne vi ha hatt mye potensielt farlig avfall på avveie, men ingenting går forbi ditt skarpe blikk.