Det har aldri før vært så mye engasjement rundt strandrydding som i år. Administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris Salten kan endelig slå tallene i bordet og bekrefte at Salten nok et år er i front. 
Hjelseng mener at noen av suksessfaktoren skyldes at folk synes det er sosialt, givende, og ikke minst enkelt å gjennomføre.Emma Karin Storteig har alene ryddet en god del av de 280 sekkene i år og mottok prisen på vegne av velforeningen. Her sammen med Bjørnar Skjemstad, lagets leder gjennom ti år og administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris Salten.

Rekord

Iris satte seg som mål å slå rekorden fra i fjor på 35.144 kilo og nå 40.000 kilo. De endte på 48.744 kilo som er ny rekord.
‒ Mer enn 169 områder er ryddet. En plass mellom 1500 og 2000 har vært med på aksjonen, sier Hjelseng.
Han vil også trekke fram befolkningen på Helligvær som i år er på topp med hele 350 sekker.
I de seks årene Iris har koordinert aksjonen i Salten er det samlet inn hele 150 tonn med avfall fra strendene!

Tradisjon

‒ For flere foreninger har dette blitt en tradisjon. Nå kan man inkludere ivrige strandryddere i Salten som sikre vårtegn, sier han og smiler.
Noen har jo til og med adoptert en egen strand som de holder ren og pen hele året. To av disse strendene ligger i veiløse Rørstad i Sørfold og stranda på Skjelstad nord for Bodø. Iris Salten håper at enda flere adopterer strender i sitt nærmiljø.

Øyer

‒ Det er også gjort en formidabel innsats på øyene utenfor Bodø og Gildeskål. Vi har hatt en god dialog med ildsjeler der ute og tilbudt transport inn til land. Samarbeidet med Bodø havn og ikke minst med støtte fra Miljødirektoratet, har sørget for at det har blitt hentet avfall på en rekke øyer og uframkommelige områder mellom Femris og Karlsøyvær.

Årets strandrydder

Det var vanskelig å kåre “Årets strandrydder 2016”. Mange fortjente prisen.
‒ Vi har ikke bare sett på antall sekker som er ryddet, men også hvordan aksjonen har skapt engasjement i lokalmiljøet. Det ble avgjørende for at Godøynes og omegn velforening ble årets vinner.
Godøynes og omegn velforening har ryddet 450 gule sekker med strandsøppel de to siste årene og gjort aksjonen til et samlingspunkt for bygda.

Ære

‒ Det er en stor ære å få en slik pris. Det er jo spesielt hyggelig når vi de to siste årene har
gjennomført den største fellesdugnad på Godøynes. Jeg er sikker på at vi har vært over hundre personer i sving. Folk har vært utrolig positive til aksjonen. Vi er alle er glade i nærområdet og ferdes mye nede ved havet, sier Bjørnar Skjemstad.
Han har ledet velforeningen de ti siste årene og vært en av drivkreftene i aksjonen. De diskuterer nå hva de vil bruke premien på kr. 10.000,- til.
‒ Emma Karin Storteig har fylt kanskje halvparten av sekkene alene. Hun har et ønske om at det settes opp et utedo nede ved naustene, hvor mange ferdes. Jeg synes det er et veldig godt forslag, sier Skjemstad.

Vil du vinne i 2017?

Gjengen på Iris kan nå se tilbake på et godt år i strandryddingens navn, men de akter ikke å la resultatet hvile på lauvbærene sine lenge. Nå planlegges neste år, og med et brusende engasjement i befolkninga, er Hjelseng ikke i tvil.
‒ Salten ligger i front når det gjelder strandrydding og vi skal slå rekorden neste år også. Det er masse potensiale i vår lange kyststripe og fantastiske utfartsområder. Se i nærmiljøet ditt etter strender, og hiv dere med på strandryddeaksjonen 2017. Kanskje dere blir de som stikker av prisen og pengene neste år, sier Hjelseng.

Lag og foreninger som har ryddet over 50 sekker i år
Helligvær, diverse350
Godøynes og omegn velforening280
Nasjonalparkstyret, Sjunkhatten262
Eva og Nils Thomessen, Bliksvær230
Skolene i Steigen219
Rørstad velforening200
Nordsida Oppvekstsenter og Strøksnes grendelag151
Bodø Sportsdykkerklubb, Saltstraumen150
Sørfugløy Velforening140
RamSalten Våtmarksenter, Kj. øy.114
Engeløya grendelag100
Landegode Velforening88
Diverse personer Fleinvær80
Femris Grunneier og velforening72
Meløya Grendelag60
Tranøy båt og velforening60
Steigen Kystlag (båtvrak)50
Viggo Aspvik, Skutvik50
Ann K og Steinar Heldal, Måløya50