Vår oppfordring er enkel: Tenk på miljøet før du handler. Kanskje kan du vurdere å kjøpe færre ting, kjøpe produkter av høyere kvalitet som holder lengre, eller se etter mer bærekraftige alternativer.  

Dine handlinger betyr noe

Forbruket vårt eskalerer. Vi kjøper, vi bruker og vi kaster. Trender kommer og går, tilbudene består. Jovisst, vi er kommet langt innen teknologi for gjenvinning av avfall og det å skape nye resirkulerte produkter. Men avfallsmengdene øker likevel i takt med forbruket vårt.  

Black Week og Black Friday har dessverre blitt symboler på overforbruk og en kultur som oppmuntrer til impulsive kjøp. Hver gang vi handler, genereres det mer avfall, og denne høytiden er ingen unntak. Emballasje, plast, og engangsmaterialer blir brukt i stor skala. 

Man kan kanskje bli litt motløs når man tenker på hvor stor fart vi har hatt og hvor mye av verdens ressurser vi er på tur til å bruke opp. Men her er en oppmuntrende tanke: 

Naturressursene vi har hentet ut er enda i omløp. Vi må bare være litt smartere og mer kreative når det kommer til hvordan vi bruker dem. Alt var kanskje ikke bedre før, men å se verdien i tingene vi har rundt oss slik generasjoner før oss har gjort, det vil være nøkkelen til å løse dette ressursproblemet.   

Gjenbruk og kvalitet er nøkkelen til bærekraftig forbruk 

Å bruke ting om igjen er en utmerket måte å redusere avfallsmengden på. Det er viktig at vi har et bevisst forhold til dette i hverdagen og lager nye forbruksvaner som kan bidra til et mer bærekraftig samfunn. Varer som er laget av materialer med høyere kvalitet og gjenbrukspotensiale holder gjerne lengre og er lettere å reparere og gjenvinne. Kanskje gå for en vare som er brukt, redesignet eller resirkulert i stedet for å kjøpe noe helt nytt, neste gang du handler? 

Bruktmarked

Hvorfor velge brukt under Black Week? 

  • Miljøvennlig alternativ: Ved å velge brukte varer, gir vi planeten en etterlengtet pause. Hvert kjøp av brukt reduserer behovet for nye produksjonsprosesser, som ofte fører til betydelige utslipp og ressursbruk. Å handle brukt blir dermed en handling av omtanke for vår felles klode. Og husk! Resirkulerte produkter og Redesign er også brukt. 

  • Unike funn: Ombruk åpner døren for skatter med en personlig historie. En vintage bok, et retro klesplagg eller et klassisk møbel kan gi mottakeren en gave som er langt mer verdifull enn noe helt nytt. 

  • Spar penger, reduser avfall: Økonomisk ansvarlig handel trenger ikke å gå på bekostning av kvaliteten på produktene. Mange bruktbutikker tilbyr ombruksvarer i utmerket stand til lavere pris enn hva du må betale for en tilsvarende ny vare i butikk.  Dette gir oss muligheten til å spare penger samtidig som vi reduserer vårt bidrag til avfallshaugen. 

  • Lengre levetid for varer: Ved å velge ombruk bidrar du til å forlenge levetiden til produkter. Ved å investere i varer som allerede har vært i bruk, bidrar du til å bremse overforbruket og fremmer en kultur der vi viser respekt for omgivelsene våre. 

Videre oppfordrer vi til å støtte lokale butikker og bedrifter som følger bærekraftige prinsipper. Ved å handle lokalt styrker du ikke bare ditt eget samfunn ved at det skapes lokale arbeidsplasser, men du bidrar også til å redusere miljøpåvirkningen knyttet til transport og distribusjon av varer. 

Sammen skaper vi fremtiden!