Så gjør vi så når vi sorterer vårt…?

Lurer du på om pepperkakeboksen er plastemballasje eller restavfall? Eller hva med knust julepynt? Bruk søkemotoren sortere.no for å få svar. Der kan du enkelt få svar på akkurat det du lurer på når det kommer til sortering. I tillegg finner du en overordnet sorteringsguide på våre nettsider.

Julegavepapir er restavfall

Dette kommer av at gavepapir er av en sånn kvalitet at det ikke kan gjenvinnes til nytt papir.  For at de store mengdene med gavepapir som kastes i julen ikke skal blandes inn med annet papir vi samler inn, ønsker vi å få dette levert som restavfall. Innsamlingen gjør vi på litt ulike måter, ut i fra hvilken avfallsløsning du har.

"Julesekken" ved dunken

For deg som har egne eller deler dunker med naboer: sett ut gjennomsiktige sekker med julegavepapir på bestemt dato for tømming av restavfall. Det er dette vi kaller "julesekken".

Gjennomsiktig avfallssekk med julegavepapir i satt ved siden av en restavfallsdunkDette legger vi tilrette for slik at man ikke skal måtte fylle restavfallsdunken med gavepapir, men heller setter sekkene med gavepapir på siden av dunken. Det er akkurat det samme hvilken type sekk du bruker, så lenge den er gjennomsiktig. Du kan bruke Iris-sekken som du til vanlig bruker til plastemballasje.

Datoen for når vi henter sekken med julegavepapir hos deg er satt opp i tømmeplan for 2023, og merket med et sekkesymbol. 

Til tømmeplan 2023

For å få varsel om neste tømming anbefaler vi å laste ned Iris-appen. Via den kan du koble varsling til alle eiendommer du trenger å ha kontroll på, og du kan også sende avviksmeldinger til Iris.

Last ned Iris-app (App store)  

Last ned Iris-app (Google Play)


Kast som restavfall i fellesanlegg

Hvis du leverer avfallet ditt i et felles avfallsanlegg, med containere over eller under bakken, ber vi deg enkelt og greit om å kaste julegavepapiret på akkurat samme måte som du kaster restavfall til vanlig. Ikke forsøk å stappe en storsekk med julegavepapir i nedkastet, det vil fort kunne sette seg fast.

Du kan også levere julegavepapir gratis på våre miljøtorg. Du må levere gavepapiret i gjennomsiktige sekker slik at våre operatører enkelt kan gjøre en kontroll av innholdet i sekken og se at det kun er gavepapir.

 

Henting av juletrær

Hva gjør du når juletreet begynner å se litt slitent ut? Vi ønsker ikke at man kaster juletreet, eller grenene til juletreet, i matavfallet. Dette skaper fort problemer, både i bilene våre og i behandlingsprosessen på Vikan.

Juletre med pynt

Vi har derfor satt opp en egen rute for henting av juletrær. Innsamlingen starter fra omtrent i uke tre og du finner også hentedatoen for juletrær både i Iris-appen og i tømmeplanen på nett. Denne er merket med et lite juletre. Du kan selvsagt også levere juletrær gratis som hageavfall på alle våre miljøtorg, bortsett fra miljøtorg Bodøelv.

For de av våre kunder som er tilknyttet et avfallsanlegg kan juletreet plasseres ved anlegget, så plukker vi opp dette løpende.
 

Åpningstider julen 2022

Alle våre miljøtorg har stengt følgende dager i julen:

  • Julaften
  • Mandag 26.desember
  • Nyttårsaften

I tillegg er det slik at vi har reduserte åpningstider i romjula, sjekk åpningstidene i romjula for dittt lokale miljøtorg i denne oversikten:

Åpningstider miljøtorg

Vårt kundesenter har ordinær åpningstid på telefon, fra 10:00 til 14:00 hele romjula, bortsett fra mandag 26.desember.
 

Tømming av avfall i jula

Denne jula er det nesten ordinær uke i romjula, det vil si at det kun er mandag den 26.desember som ikke er dag hvor vi samler inn avfall. Iris-appen og tømmekalenderen vår på nett er oppdatert og tar høyde for at dette er en dag som kjøres inn en av de påfølgende dagene.

Dunkene skal stå ute i tidsrommet 07:00 til 22:00 den dagen det er tømming. 

Vi i Iris ønsker alle våre kunder en riktig fin jul og et godt nytt år, takk for at du sorterer!