Fjellklatring
På vei opp mot Hamarøyskaftet med Lofotveggen i bakgrunnen. 


Aldri før har så mange turister strømmet til Salten - det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. Med hunger for rå og uberørt natur jakter mennesker fra hele verden på unike opplevelser i vår vakre landsdel. Men med økt trafikk kommer også et stadig større ansvar for å bevare selve «råmaterialet» i opplevelsene - nemlig natur, kultur og klima. Heldigvis har også reiselivet nå blitt truffet av det grønne skiftet.

Grønnere turisme

Fokuset i reiselivsnæringa har gått fra hvordan man kan få flest mulig turister raskest mulig, til hvordan man kan levere opplevelser som er gode for både turistene og naturen. Faktisk var Norge det første landet i verden som lanserte en egen ordning for bærekraftige reisemål.
 For André Madvig Wagelid (38) og hans finske samboer Outi Johanna Lassila (35) i Beiardalen var det helt naturlig å satse på turisme på naturens egne premisser. Friluftsopplevelser har alltid vært en viktig del av livet deres. Under oppveksten i Lakselv var ikke André gamle karen da han begynte å utforske naturen på egen hånd.

Klatring

- Jeg var faktisk bare fire år da jeg overnattet i snøhule for første gang. Allerede som 12-åring dro jeg alene på telttur. Sammen med kompisene mine ble det en god del klatring i fjellet uten at foreldrene våre visste om det, sier han og gliser stort.
 Klatring ble etter hvert en stor del av livet til André, som startet å konkurrere i 15-årsalderen. Han ble senere norgesmester for juniorer.  Da han kom til Bodø som 17-åring for å bli flymekaniker, fikk han gode mulighet til å utvikle sporten i klatreveggen i Nordlandshallen.

Padling
Padlekurs i Saltdalselva og Beiarelva er et av mange tilbud.  
 

Forelskelse

Det var også klatring som førte paret sammen for fem år siden. Outi var utvekslingsstudent fra Høgskolen i Tornio i Finland, og gikk på friluftslinja ved Nord universitet, der André tidligere hadde vært student og nå jobbet som instruktør. I fjellveggen på Kalle i Lofoten ble det kjærlighet, men også tanker om å skape opplevelser som gav mennesker mestringsfølelse.
 Sammen etablerte de Albmi Adventures AS. En liten reiselivsbedrift som tilbyr et stort spekter av ulike opplevelser, og som har hele Salten som lekegrind. Nå deler han og Outi erfaringene sine med turdeltakere som vil utfordre Stetind, Hamarøyskaftet eller Strandåtinden.

 

Skredkurs

- Jeg måtte slutte som flymekaniker da jeg fikk allergi av olje og drivstoff. Jeg tenkte at en utdannelse innen friluftsliv og idrett ville være bra for å få kroppen tilbake, forteller André.
 I dag underviser han i klatring og holder skredkurs i tillegg til aktiviteten i Albmi. Nå skal de også utvide med vinterturisme - de bor jo midt i smørøyet med tanke på toppturer, og ikke minst skikjøring!

I klatreveggen
Det hender at lørdagskveldene tilbringes i klatreveggen hjemme i Beiarn. 

Mestring

19 kalde grader river i nesen, i det sola kommer fram bak det massive fjellpartiet, og kaster sine varme stråler mot den 1 470 meter høye Leiråtiden. Nede ved elva holder rimfrosten fortsatt et godt tak rundt bjørkeriset og omdanner det til naturens eget brudeslør, mens vannet sildrer forbi på vei mot storhavet. Det er en stor opplevelse bare å stå der. De fleste deltakere som blir med Outi og André på tur er opptatt av selvutvikling og påfyll av opplevelser. De vil ha hjelp til mestring, enten de henger i en fjellvegg, sitter i kajakk ned en fossende elv, går på isbre, overnatter i snøhule eller befinner seg langt inne i en grotte.

Himmel

- At selskapet vårt har fått navnet Albmi er ikke tilfeldig. Det er samisk og betyr himmel.  Det er dette mange vil oppleve. Stillheten og følelsen av å være midt i naturen og samtidig utfordre seg selv, sier Outi.
 Å strekke seg lengre. The sky is the limit. Med Andrés samiske opphav var det også naturlig å ta med samiske tradisjoner inn i bedriften ved å tilby en autentisk opplevelse av mat, historier og sagn. De mener at i ei voksende reiselivsnæring har de ikke bare et ansvar, men også en forpliktelse, til å ta vare på naturen.

Nydelig i Beiardalen.
På Leiråmoen har paret kjøpt hus. Dette er utgangspunktet for turene i Salten. I Bodø har de ei lita hytte ved Soløyvannet som brukes når de har behov for overnatting i byen.
 

Nærhet til naturen

- Det er ingen tvil om at den samiske kulturen har en sterk nærhet til naturen. For oss handler det om å vise respekt for elementene og bidra til å utvikle ei bærekraftig næring. Vi skal bruke tid på å bygge opp en liten, men levedyktig, reiselivsbedrift - som skal bidra til et litt grønnere samfunn, sier André.
 På kort sikt kunne de sannsynligvis tjent mer penger på å kommersialisere Albmi Adventures, men da ville de neppe nådd sin målgruppe; de som ønsker å bevare naturen og å forlate den uten å sette spor. Nå har de også inngått samarbeid med Arena Beiarn for å utvikle Beiarn Lodge - et enkelt overnattingstilbud for ivrige skikjørere, venner, fjellvandrere og bedrifter under det fantastiske Leiråtindmassivet.

Kjøpte hus

- Da vi fikk mulighet til å kjøpe et gammelt hus her i Beiarn, nølte vi ikke. Nå har vi fått det beboelig, og har eget treningsrom i 2. etasje med klatrevegg. Her hender det at Andre og jeg henger i veggen på en lørdagskveld, når venner i byen går på pub, ler Outi.

Det er med stolthet i hjertet vi forlater dem ved skogkanten under vakre Leiråtinden. Vi er stolte over at det finnes grønne helter i Salten som tar ansvar for at naturen skal kunne nytes av framtidige generasjoner også. Grønne helter som Outi og André, som har forstått at det er vår felles jobb å sikre at naturen er like spektakulær og levedyktig også i framtida.