‒ Vi skyller, bretter og stapper, skriver på navn og telefonnummer og kaster kubben sammen med papiravfallet. Men akkurat denne er det mamma som har ordnet. En stor takk til henne. For hun har sørget for at familien er blitt 10.000 kroner rikere på å være ekstra miljøbevisst, sier Frode.

Nasjonalt lotteri

Fire ganger i året trekker Iris ut tre vinnere som går videre i det nasjonale lotteriet. Som administrert av returselskapet Grønt Punkt Norge. Her deles det ut 124 premier, fire på 100.000 kroner og 100 på 10.000 kroner. 
I Norge forbruker vi om lag 714 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 140 kartonger årlig. Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til Frode og gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet.

Sorteringer

‒ Vi er faktisk flinke til å sortere i vår familie. Ikke bare bretter vi drikkekartonger. Alt av hermetikk og glassemballasje går i rett dunk. Det samme gjør også husholdningsplasten, papp og papir og matavfall. Dermed blir det lite som kastes i restavfallet. 
‒ Og nå har dere 10.000 ekstra å rutte med?
‒ Vi har ikke helt bestemt hva pengene skal brukes til, men de kommer selvfølgelig godt med. Det er jo hyggelig å bli belønnet for at vi er miljøbevisst, sier Frode Figenschou. 

Miljø

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger.
Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartonger i Norge, 
Drikkekartonger er laget av såkalt jomfrulig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i omløp. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, som for eksempel som pizzakartong.