- Det skal mye til for at vi skal slå rekorden fra i fjor på 75.000 kilo, men samtidig vet vi om mange store aksjoner som er under planlegging, eller at avfallet som er ryddet ikke er meldt inn til oss.
  - Med god hjelp fra Cermaq, som også i år skal gjennomføre en storstilt aksjon med skolelever som skal rydde store områder Steigen, er det ikke utenkelig at vi når fjorårets tall. Og da vil vi totalt ha samlet inn langt over 300.000 kilo avfall siden vi startet med dette prosjektet i 2011, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris.

176 områder

- I fjor hadde vi 159 innmeldte områder fram til slutten av september. Til nå i år er vi oppe 176. Det forteller om et stort engasjementet og at folk i Salten synes dette er viktig. Flere tusen innbyggere i regionen tar hvert år et personlig ansvar og er med å bidra til å ta vare på naturen vår.
  - Andre steder i landet gjennomføres ei strandryddeuka, eller en dag med rydding. I Salten starter vi aksjonen rundt 25. april og rydder til i slutten av september. Det gjør at de som skal rydde lettere kan planlegge rydding når været er bra.
  - Det viktigste med Reine strender-aksjonen er at vi som bruker naturen, og er glad i den, tar et personlig ansvar og gjøre en dugnadsinnsats sammen med andre.

Rydding utenfor Engeløya i Steigen. Friluftslivklassen ved Knut Hamsun videregående på Hamarøy har vært på padletur utenfor Engeløya i Steigen. Det ble tid til litt strandrydding. 
 

Transportstøtte

Iris fikk tidligere i år 700.000 kroner i støtte fra Miljødirektoratet til transport og behandling av avfallet.
  - Det er 300.000 kroner mindre enn i fjor, noe som gjør at vi blant annet måtte si nei til å dekke kostnadene til transport og behandling av avfallet fra ryddeprosjektet som Værøy Miljøgruppe er i gang med. De må søke midler andre steder.
  - Men vi skal bruke pengene godt, og håper at de skal rekke til å dekke det meste av utgiftene til transport og behandling av avfallet i år. Det er spesielt kostnadskrevende når vi må hente avfallet med båt fra veiløse områder som på øyene utenfor Bodø. Men det er her mesteparten av avfallet ligger, derfor er det viktig å støtte opp om de mange aksjonene lokalbefolkningen tar initiativ til i disse områdene, sier Pedersen.
  Iris kan også gi støtte til privat transport etter avtale.

Småtrinnet Rørsvik skole klar for strandryddingSmåtrinnet på Røsvik skole klar for å rydde badestranda.
 

Enkelt

Det skal være enkelt å være med på aksjon reine strender.
  - Det er bare å kvittere ut sekker på et av våre Miljøtorg, rydd stranda, sett sekkene ved nærmeste kjørbare vei og meld fra hvor de står og hvor mange sekker som er ryddet. Så henter vi de. Enklere kan det ikke bli.
  - Når sesongen er over i slutten av september kårer vi Årets Strandrydder 2018. Premien er på 10.000 kroner. I fjor var det Festvåg velforening som stakk av med prisen. Vi premierer også de tre «beste» bildene på Facebook, så her er det bare å sende inn bilder til oss og bli med i konkurransen, sier Pedersen.