Strandavfall fra Helligvær. Fra fjorårets mange turer som Bodø Havn hadde i Helligvær for å hente strandavfall. 


- Det har vært et stort engasjement her ute. Hele øysamfunnet stått på i mange år. I tillegg har vi hatt besøk av ulike grupper som også har gjort en kjempegod innsats, sier koordinator Ørjan Pedersen, som er dypt takknemlig over å ha blitt tildelt prisen fra Iris.

Enorme mengder

Siden 2014 har befolkningen på Helligvær i regi av Helligvær Velforening ryddet hele 20.000 kilo med marint avfall fra de 365 øyer og holmer som utgjør det lille lokalsamfunnet i havgapet utenfor Bodø.
  - Det er mange som har vært med og ryddet. Men at det ble så mye var overraskende. Det forteller selvfølgelig mye om innsatsen som er gjort, men mest hvilket miljøproblem det marine avfallet utgjør. Og så må jeg få legge til at vi aldri ville ha klart å komme opp i slike mengder uten Iris og Bodø Havn. For de har gjort det utrolig enkelt for oss ved at Bodø havn har hentet avfallet der det er ryddet og fraktet det til fastlandet. Dermed har vi unngått transport mellom øyene og lagring på fellesområde, noe som ville gitt mindre engasjement.

På topp

Helligvær Velforening har vært blant de beste strandryddere i Salten i mange år. I tillegg til diplom får foreningen pengepremie på 10.000 kroner.
  - At det bare er litt over 100 innbyggere på Helligvær forteller det meste om det enorme lokale engasjement. I tillegg har mange med fritidshus der ute gjort en kjempejobb. De er en utrolig ambassadør for Aksjon Reine Strender. Det er slik vi ønsker denne aksjonen skal framstå med stor dugnadsinnsats der vi legger til rette for at avfallet blir hentet og behandlet. En velfortjent prisvinner, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris Salten.

Det nytter

Det var en fornøyd gjeng som møtte opp på Sørvær i Helligvær onsdag for å ta imot det synlige beviset på at de er «Årets strandrydder 2018».
  - Vi har ryddet avfallet som har fått akkumulert gjennom mange tiår. Den jobben som er gjort er veldig synlig i hele Helligvær. Når vi ser at det nytter er det stadig flere som vil være med å gjøre en innsats, sier Ørjan Pedersen.

Magne Smådal, Ørjan Pedersen og Anders Tverbakk (t.h.)Ørjan Pedersen har organisert rydding på Helligvær, Vegard Smådal (t.h.) i Bodø Havn har fraktet avfall til land, der Anders Tverbakk og Retura har tatt over og sørget for transport og behandling på Vikan. Iris har i år tatt imot 65.000 kilo marint avfall fra ivrige ryddere i Salten.

65.000 kilo

Engasjementet for å rydde strender og kystområder i Salten har aldri vært større enn i år. Langt over 300 ulike områder er rensket for marint avfall. Flere tusen personer har vært engasjert; skoler, grendelag, velforeninger, vennegjenger og enkeltpersoner har lagt inn en fantastisk innsats.
  - Vi kommer til å havne rundt 65.000 kilo når alt avfallet er kommet inn. Cermaq i Steigen har også i år hatt skoleelever i arbeid for å rydde strender. I fjor ble det 14.000 kilo, men i år ser det ut til å bli langt under halvparten av dette fordi mange i Steigen har gjort en kjempejobb tidligere år og ryddet i de samme områdene rundt Engeløya, forteller kommunikasjonsansvarlig i Iris Arnt E. Pedersen i Iris.

Over 300.000 kilo

Iris startet Aksjon Reine Strender i 2011.
  - Første året fikk vi in 5000 kilo avfall. Deretter har rekordene stått for fall det ene året etter det andre med «all time high» i fjor med 75.000 kilo ryddet i Salten. I tillegg tok Iris imot 10.000 kilo fra en ivrig ryddegjeng på Værøy. Her er det ryddet også i år, og vi forventer å få inn 5000 kilo i senere i høst.
    - Samlet har vi siden starten fått inn og behandlet 300.000 kilo med marint avfall. Det er seks ganger mer enn det store berget av sammenpresset plast vi plasserte utenfor Stormen bibliotek for to år siden. Det sier ikke så rent lite om den innsatsen folk i Salten har gjort gjennom disse årene. Og som i år har vi hatt gode samarbeidspartnere i Bodø Havn som har hentet avfall fra veiløse områder, og Retura Iris som har tatt seg av all øvrig transport fra hele Salten og inn til Vikan. Der har avfallet gått inn i restavfall-fraksjonen og sendt videre til energiutnyttelse, sier Pedersen.