I en undersøkelse gjort av Iris svarer nesten 40% at mangel på plass gjør det utfordrende å sortere avfallet helt riktig.
Det kom inn nesten 500 svar da Iris sendte ut en spørreundersøkelse om sortering og sorteringsvaner til folk i Salten.
- Mange synes plass er en utfordring. 40% svarte at de har for lite plass til å sortere, sier kommunikasjonsansvarlig i Iris, Pernille Devold Kolsing.
Devold Kolsing tror likevel at et godt system gjør det mulig å få plass til alt som skal sorteres.
- Et av de beste praktiske tipsene jeg kan gi, er å skaffe deg en bøtte som kan trykke sammen plastemballasjen. Google det litt tunge ordet «avfallskomprimator» og du vil finne noen fine varianter. Det sparer mye plass, fortsetter hun.
Videre forklarer Devold Kolsing at det er lurt å ikke la avfallet hope seg opp inne før det bæres ut.
- Et annet tips er å droppe tanken om å få plass til alle fem avfallstypene under kjøkkenvasken. Der blir det ofte for trangt, med mindre du har et helt nytt kjøkken med integrert løsning. Det viktigste er å ha matavfall, plast og restavfall lett tilgjengelig. Papir, glass og metall kan du heller samle i en kurv eller tøyveske, som enkelt kan tas med ut når du likevel skal tømme de andre bøttene.
I dag henter Iris fem ulike avfallstyper hjemme hos deg. I tillegg vil mange ha behov for å oppbevare typiske forbruksvarer som må leveres til miljøtorget eller til en butikk. Slik som tomme batterier, ødelagte lyspærer og kanskje ødelagt småelektronikk.
- Batterier er det vi er aller mest opptatt av at folk oppbevarer riktig hjemme. Det er fordi batterier kan være brannfarlige om du ikke gjør to viktige ting. Det første – og viktigste – er å teipe polene. Selv om batteriet virker tomt, er det fortsatt strøm igjen. Når flere batterier ligger sammen, og polene får kontakt, kan det oppstå gnister og i verste fall brann. Det andre du bør gjøre, er å legge batteriene i et syltetøyglass med lokk, forteller hun.
Det kan være lurt å ha egne plastbokser til oppbevaring av elektronisk avfall og spraybokser.
- Småbatterier og lyspærer kan du levere i dagligvarebutikken. Butikker som selger slike varer, må også ta imot dem som avfall. Et enkelt tips er å ta med batterier og lyspærer samtidig som du leverer pant. Da slipper du å dra til miljøtorg for slike småting.
Devold Kolsing forteller også at butikker som selger elektronikk har plikt til å ta ødelagte varer i retur.
- Har hårføneren sagt farvel? Du trenger ikke dra til et miljøtorg for å levere. Du kan returnere ødelagt elektronikk til en forhandler av elektronikk, avslutter hun.