- Vi gleder oss stort til disse ti dagene, hvor vi kan boltre oss i masse aktiviteter og spennende arrangementer i hele Salten.
- Den 13.september er uka i gang, og på programmet er det er noe for enhver smak. Felles for arrangementene er at de skal inspirere og oppfordre til en mer miljøvennlig og bærekraftig hverdag og fremtid. Det sier prosjektleder for Gjenbruksuka 2024, Carina Rist.
- I fjor hadde vi omlag 100 arrangementer på programmet, og det ser ut til å bli vel så bra i år, smiler hun.
- Noen ganger kan man kanskje tenke at ord som «bærekraft» og «miljøvennlig» er brukt opp og vel så det, men om man ser på det på denne måten: Gjenbruksuka danner grunnlaget for at vi sammen bestemmer oss for hvordan vi vil ha det i fremtiden. Hvilke valg ønsker vi å ta som fellesskap og hvilke verdier ønsker vi å gi videre til de som kommer etter oss?
Gjenbruksuka er til for hele Salten og varer fra 13.september til 22.september. Uka samler innbyggere, næringsliv, akademia, frivilligheten og kommunene på ulike arenaer for å bli inspirert, lære og samarbeide om hvordan vi kan redusere avfallsmengdene og redusere klimagassutslippene våre, både hjemme og på jobb.
- Alle som ønsker å være med er velkommen, om du vil være arrangører, deltakere eller heiagjeng, forklarer Carina.
Vi har et såkalt "pågående overforbruk", der vi bruker mer av naturressursene enn vi bør, Vi kjøper mer enn vi trenger, og vi kaster alt for mye brukbare ting i søpla.
- Vårt forbruk påvirkes nok i stor grad av trender og økonomi, og det kan være lett å glemme å tenke over de reelle konsekvensene valgene våre har på omgivelsene våre, også i andre deler av verden.
Analyser Iris har gjort viser at betydelige mengder av restavfallet burde vært kildesortert eller gått til ombruk. Ofte finner Iris gjenstander med prislappen på, og noen betaler faktisk for å kaste panteflasker, fordi de har kastet dem i container for restavfall. Er ikke det rart?
- Mange av de møblene og tingene vi finner i avfallskontainerne våre har ingen mangler eller har skader som enkelt kunne vært reparert. Vi tror også at dersom produsenter hadde brukt materialer av høyere kvalitet hadde man unngått at ting ble kastet i det omfanget det gjøres i dag. Mange av de tingene vi kjøper har svært lav gjenbruksverdi for de er laget av materialer som er vanskelig å reparere eller gjenvinnne, og det er ikke bærekraftig.
Både privatpersoner og næringsliv har vært invitert til å melde inn arrangementer til uka. Og kalenderen er godt fylt opp.
Sjekk ut kalenderen for uka
-Bredden i arrangementene gjennom uka er stor. Det består av alt fra bruktmarkeder, kurs og kreative verksteder, til forum for unge som er engasjerte i miljø og bedrifter som ønsker å ta et større ansvar for utviklingen av sin bransje i et miljøperspektiv. Det er litt for alle. Og i alle kommunene. Og det er også poenget: Uka skal bidra til et felles løft mellom offentlig, privat og frivillig sektor, og kulturfeltet i omstillingen til et mer sirkulært samfunn, forteller Carina.
- Det er svært mange kreative og engasjerte saltenværinger som har et ønske om å bidra til at uka fylles opp slik den gjør, og det er veldig gledelig å se. Mitt tips er å sjekke ut gjenbruksuka.no og få deg en oversikt over hva som skjer i din kommune. Det skal absolutt være mulig å finne noe for enhver smak.
Iris sitter med prosjektledelsen for Gjenbruksuka. I tett samarbeid med kommunene i Salten og flere større næringsaktører er Gjenbruksuka blitt et faktum.
- Salten har fremoverlente kommuner som velger å samarbeide for å nå målet om en mer sirkulær og bærekraftig fremtid. Når vi jobber sammen mot et felles mål, der alle bidrar med det de kan, er det utrolig hva vi kan få til, sier Carina.
- Iris er en naturlig aktør for å holde i trådene i et slikt prosjekt, men dette gjør vi absolutt ikke alene. Slagordet til Iris er «Sammen skaper vi fremtiden» og det ønsker vi også å gjøre gjennom Gjenbruksuka.