På Vikan lager vi jord av matavfall. Bioposen er laget av blant annet maisstivelse for at den også skal kunne brytes ned i komposteringsprosessen. Det igjen betyr at bioposen går rett og slett ut på dato og har om lag 15 måneders holdbarhet.

Bioposer er ferskvare

Hvordan kan du sjekke holdbarheten spør du? Hver pose har et nummer, ta for eksempel 4420. De to første tallene er ukenummer når posen er produsert. De to neste årstallet. Altså er en pose med nummer 4420 er produsert i uke 44 i 2020. Dermed, hvis du har poser som er fra 2019 liggende i skuff og skap, så vil disse allerede snart være gått ut på dato.

Her er i tillegg noen tips om bruken som garantert bedrer kvaliteten:

  • Det er viktig at posene ikke utsettes for varme og fuktighet, og at de lagres i romtemperatur. Under slike forhold skal de ha en holdbarhet på minst 15 måneder.
     
  • Unngå altfor varme matrester i posen, dette vil ødelegge perforeringen. Vent dermed litt til matrestene er avkjølte før de kastes i posen.
     
  • Det kan være greit å tømme matkorga minst hver tredje dag, selv om posen ikke er full. Dette vil hindre at godgjør seg sammen med matavfallet særlig lenge og at nedbrytningen starter.
     
  • Et siste tips er kanskje litt overraskende for mange, men: å ikke bruke lokk på matkorga i kjøkkenbenken. Det reduserer fuktighet og lukt, og gjør igjen at nedbrytningen av posen ikke settes i gang.

Disse tipsene vil bidra til at du ikke får noen uhell på kjøkkengulvet i det du løfter bioposen ut av dunken din.   

Hvorfor må du nå betale for bioposer?

Vi har fått mange tilbakemeldinger på at folk i Salten reagerer på at det nå skal koste noe å hente ut bioposer fra butikk. Et viktig poeng er at bioposen aldri har vært gratis, men kostnadene har vært bakt inn i renovasjonsgebyret.

Det vi nå har gjort er egentlig å flytte en del av kostandene fra renovasjonsgebyret og over til at den enkelte betaler for akkurat så mange ruller som de selv bruker.

Praksisen blir endret er blant annet fordi vi registrerer at uttaket av posene ikke stemmer overens med mengdene med matavfall vi får inn fra husholdninger. Det er rett og slett et overforbruk av poser. Noen hamstrer poser, fordi de er gratis, og vi mener at det ikke er riktig at alle de som kun bruker bioposer til matavfall skal betale for dette.

Takk for at du sorterer!