Avfall blir til kunstArtur Bordalo de Silva (Bordalo II) (t.h.) og assistent Joao Pedro Sobral gjør avfall på Vikan om til kunst. 

- Vi er utrolig stolt over at vi har fått til et samarbeid med Bordalo II og kunstnerorganisasjonen Up-North. Når vi i jubileumsåret ønsket å sette ekstra fokus på bærekraft ville vi gjøre noe helt uvanlig som gir ekstra oppmerksomhet, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris. 
  - Resultatet er 11 skulpturer av dyr fra vår fauna som skal plassers ut på alle våre Miljøtorg, og installasjonen av de to ørnehodene på murveggen som Bordalo II har gjort her på Vikan. Alt laget av avfall.

Skaper refleksjoner

- Dette er vår jubileumsgave til innbyggerne i Salten. Vi håper det kan sette ekstra fokus på sortering av avfallet og at vi alle blir mer bevisst hvilken verden vi lever i. Vi håper det vil skape noen refleksjoner i forhold til eget forbruk og vårt tids bruk-og-kast mentalitet.
  - Vi vil at turen til Miljøtorgene skal være en positiv opplevelse, og er sikker på at skulpturene vil være med å bidra til dette både for barn og voksne.
Kunstprosjektet koster en million kroner, det vil si litt over 80.000 kroner for hver skulptur.
  - Det er kostnader som selvfølgelig ikke dekkes over renovasjonsgebyret. Når vi gir en gave til folk i Salten, skal de ikke selv være med å betale gaven.

Kunstverket tar formKunstverket tar form. 

Kult prosjekt

Artur Bordalo da Silva, eller Bordalo II som er kunstnernavnet, har gjort 11 skulpturer i sitt studio i Lisboa. Disse er nå på vei til Salten. Den 12. installasjonen har han sammen med sin assisten Joao Pedro Sobral gjort på Vikan denne uken.
  - Vanligvis gjør jeg ikke oppdrag for merkevarer eller bedrifter, men i akkurat dette tilfellet er det direkte relatert til mine verker. Det gir mening og det er interessant å gjøre min kunst her. Det har vært veldig kult, selv om det har stinket litt, sier kunstneren med et smil.
  30-åringen fra Portugal lever etter slagordet “One man's waste is another man's treasure”.

Han kjemper kampen mot verdens overforbruk gjennom å skape kunst av brukte materialer som andre har kastet fra seg. 

Gatekunst

- Jeg startet å lage kunst for offentligheten fordi jeg liker å lage kunst ute og gjøre kunsten i en stor skala. Så snart du lager gatekunst som hele samfunnet kan se så kan du begynne å kommunisere med folk. Dette er en mulighet til å snakke om det som skjer rundt oss og dette er interessant tematikk å vise til alle.
  - Måten vi lever på, som vi mener er den riktige, viser seg nå å ikke være det. Vi må endre mange ting og finne andre løsninger på hvordan vi lever.

Bordalo IIBordalo II legger sist strøk på verket. 

Naturen

Han lager verker som han kaller «Big Trash Animals» som han har skapt over hele verden. Dette er portretter av dyr som er laget av gjenstander som kan ta livet av dem i naturen.
  - Da tenker jeg på forurensing og avfall som dyrene selv ikke har muligheten til å stå opp mot. Målet er altså å gi en stemme til de som ikke har det, da også naturen i seg selv, sier de Silva.
  - Jeg har så lenge jeg kan huske vært glad i dyr, trær, planter og naturen i seg selv. Det er dette som er fundamentet på vår planet, og det synes jeg vi skal ta vare på. Det har alltid vært en del av mitt liv, sier kunstneren.

Samarbeid

Gøran Moya i kunstnerorganisasjonen Up-North har bistått Iris med å få den anerkjente kunstneren til Salten. Moya har vært sentral i alle de store veggmaleriene i Bodø og Sulitjelma.

  - Jeg håper folk i Salten forstår hvor stort dette er. Up-North har lenge prøvd å få til et samarbeid med Bordalo II, men han er svært ettertraktet og travel, så vi er ekstremt glade for at vi fikk dette til sammen med Iris. Spesielt siden samlingen, med totalt 12 skulpturer representerer et svært viktig budskap - nemlig at vi må redusere forbruket vårt for å ta vare på dyrelivet vårt.
  Bordalo II har hittil i karrieren hatt fire egne utstillinger, samt gjestet et titalls internasjonale kunstfestivaler og utstillinger.
  - Han er helt klart et av de mest relevante og “hotteste” aktørene innen urban kunst i verden i dag, sier en engasjert Moya.

Bordalo IIBordalo II setter fokus på bærekraft og naturen i sine prosjekter. 

Arktisk fauna

Elleve av skulpturene er frittstående.
  - Det har vært krevende, for vanligvis lager vi installasjonene festet til husvegger som den vi lager her på Vikan, sier kunstneren.
   - Skulpturserien er en forlengelse av fokuset på kildesorteringen. Vi må lykkes i å etablere et mer bærekraftig forbruk med fokus på større grad av gjenbruk av ressursene våre. Skulpturene er et svært visuelt eksempel på at dersom vi fortsetter slik som nå, kommer det til å få store konsekvenser for de som kommer etter oss. Våre barnebarn vil ikke kunne lete etter harespor i snøen eller se rødreven hoppe mellom tuene i skogen, hvis ikke vi som forvalter jorda vår i dag, ikke skjerper oss. Dette er vi i Iris svært opptatte av, og som en interkommunal aktør er det en del av vårt samfunnsoppdrag å arbeide for et mer miljøvennlig og bærekraftig Salten, sier Hjelseng.

 

Jubileum med fokus på bærekraft

Iris Salten har 25-årsjubileum i år, og har i løpet av året jobbet hardt for at Salten skal nå målet om å bli verdens beste på kildesortering.

Salten ligger allerede i toppsjiktet når det kommer til graden av kildesortert avfall, men målet i år er 65 prosent kildesortert avfall - kravet som EU har satt for alle medlemslandene innen 2035.
  - Dersom vi når dette kravet - 15 år før tiden, føler vi oss ganske sikre på at vi er verdens beste kildesorterere, sier administrerende direktør i Iris, Leif Magne Hjelseng. 

Kildesortering

  - Skulpturserien er en forlengelse av fokuset på kildesorteringen. Vi må lykkes i å etablere et mer bærekraftig forbruk med fokus på større grad av gjenbruk av ressursene våre. Skulpturene er et svært visuelt eksempel på at dersom vi fortsetter slik som nå, kommer det til å få store konsekvenser for de som kommer etter oss. Våre barnebarn vil ikke kunne lete etter harespor i snøen eller se rødreven hoppe mellom tuene i skogen, hvis ikke vi som forvalter jorda vår i dag, ikke skjerper oss. Dette er vi i Iris svært opptatte av, og som en interkommunal aktør er det en del av vårt samfunnsoppdrag å arbeide for et mer miljøvennlig og bærekraftig Salten.

Avduking

Den offisielle avdukingen av skulpturserien skjer på Vikan søndag 1. september. Da har Iris invitert til storstilt opplevelsesdag for hele familien, og en av aktivitetene er avdukingen av skulpturen på Vikan. 
  - Vi gleder oss voldsomt til å vise den frem på opplevelsesdagen på søndag. De øvrige skulpturene vil bli plassert ut på de 11 miljøtorgene rundt om i Salten i løpet av september og oktober, og vi vil da invitere alle til avduking og markering  av jubileet på de enkelte torgene. Følg med på Facebook for mer informasjon om dette.