Gjenbruk av betong fra blant annet flyplassen i Bodø vil få stort fokus i framtiden.

Fire betongplater fra flyplassen er satt på høykant med informasjon om hvordan gjenvunnet betong kan brukes. De to benkene er bygd opp av nedknust betong.
Kolsing og Wilmann er henrykt over resultatet på den nye installasjonen i Solparken i Bodø.
  - Når flyplassen flyttes og Forsvaret trekker seg ut vil det stå igjen enorme mengder med betong. Med denne installasjonen ønsker vi å vise hvordan betongen kan gjenbrukes.

Tar tilbake CO₂

- Betongveggene er underlagsplater som skal brukes til nødreparasjon av flystripen. De veier halvannet tonn og det finnes 4000 av disse i Bodø. Dette er betongflater som kan gjenbrukes direkte. Annen betong kan knuses ned og brukes i ulike sammenhenger. Benkene som er laget her er et eksempel. Og det som er fantastisk er at forskning har vist at betongen fanger opp hele 40 prosent CO₂, som den tar tilbake fra sin opprinnelige form, forklarer Wilmann.

 

Se filmen fra installasjonen. 

 

Redusert klimaavtrykk

Det er i forbindelse med Ny By-festivalen at Iris Produksjon har montert installasjonen i Solparken for å vise hvordan de store mengdene med betong kan gjenbrukes. Selskapet er sammen med en rekke andre bedrifter og SINTEF med i forskningsprosjektene Circulus og N3C, som blant annet forsker på hvordan klimaavtrykket kan reduseres ved nettopp bruk av gjenvunnet betong i nye prosjekter.

Mann og dame på benk

Mest brukt

Betong er det mest brukte byggemateriale og består av sement, sand, stein, vann og tilsetningsstoffer. Byggeteknikken er utviklet av mennesker over flere tusen år og er i dag et materiale med ulike egenskaper.
  - Det unike er at betongen er formbar og har veldig lang levetid. Og det gjør at den i stor grad kan gjenbrukes. Inntil for få år siden ble all betong lagt på deponi på grunn av manglede kunnskap om gjenbruk. I dag vet vi mer om egenskaper ved gjenbruk og det har åpnet helt andre muligheter for bruk av brukt betong.

Ta gjerne kontakt

På en av veggene er det hengt opp ulike typer av Narvik-marmor, som er en dekorbetong som er laget av gjenvunnet betong, hvit sement og farget av jernmalm fra LKAB-gruvene i Kiruna.
  - Dette er en helt fantastisk dekor som endrer farge når det kommer vann på den, og som gir store mulighet ved gjenbruk i for eksempel steinheller, fasader og benkeplater.  
  - Vi har et klart mål om at brukt betong ikke skal legges på deponi, men gjenvinnes og flyttes opp i verdikjeden. Derfor bruker vi en god del ressurser på akkurat dette. Og om noen har gode ideer til gjenbruk og ombruk er det bare å ta kontakt, sier Wilmann.

NarvikmarmorNarvikmarmor er veldig dekorativ og har mange bruksområder.