Gjenbruksgjengen på OmattGjenbruksgjengen på Omatt. Genady Kozinov (f.v.) Russland, Alfred Melkonian, Russland, Sebatian Gomez, Sør-Amerika og Olga Belovsova fra Russland.  

Før han kom hit hadde han meningsløse dager på flyktningmottaket på Tverlandet. Nå skinner sola på Sebastian og mange av hans venner på mottaket. Takket være et helt nytt og unikt prosjekt der brukte elektriske artikler, som er skrotet av eierne, blir reparert og solgt i bruktbutikken til Røde Kors.
  Asylsøkeren fra Sør-Amerika med høyere universitetsutdannelse innen elektronikk fra hjemlandet, får brukt kunnskapene sine og bidrar sterkt til å fylle flere av FNs bærekraftmål.

Rikere mennesker

- Det er en enorm stor tilfredstillelse å jobbe her. Vi lærer og er lærere. Vi er plutselig blitt del av et samfunn. Det betyr alt. Om vi får bli i Norge, eller må reise tilbake til våre hjemland, så er vi uansett rikere mennesker takket være dette prosjektet, sier han.
  Og prosjektet Sebastian snakker om er det Røde Kors har fått til i samarbeid med Iris og det landsdekkende returselskapet Norsirk, som samler inn elektriske og elektroniske produkter, batterier og emballasje fra 2500 hentesteder i hele Norge. Blant annet hos Iris. Men i stedet for at Iris sender fra seg de beste produktene, blir de fraktet til Omatt Gjenbruksverksted der de blir gitt nytt liv med små midler, før de havner i bruktbutikken til Røde Kors. I løpet av en måned har Røde Kors solgt 100 elektriske artikler. De fleste vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og kjøleskap.


Øystein og IdaStyreleder Øystein Nystad i Bodø Røde Kors og ordfører Ida Pinnerød. 

 

Kreative løsninger

Men det var ikke bare Sebastian Gomez som strålte som en sol sist fredag da Omatt Gjenbruksverksted ble offisielt åpnet. Det gjorde også styreleder Øystein Nystad i Bodø Røde Kors, ordfører Ida Pinnerød, kommunikasjonsdirektør Guro Kjørsvik Husby, administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris og alle andre frammøtte. For samarbeidet mellom de tre selskapene tar bærekraft fra ord til praktisk handling.
  Røde Kors har lang erfaring med ombruk gjennom bruktbutikken som er drevet i 12-13 år.
  - Nå utvider vi takket være det gode samarbeidet med Iris, som er kreativ og ser løsninger, og Norsirk som har erfaring fra lignende prosjekt i Oslo. Gode arenaer hvor vi er i dialog med hverandre, og samarbeid som gir gevinster. Det skal vi høste av i framtiden, sa Nystad.

Iris og Røde KorsSebastian Gomez i samtale med daglig leder Harald Østbø og trainee Ingrid Schistad Berg i Iris Produksjon. 

Unik kompetanse

Ordfører Ida Pinnerød, som sto for åpningen av Omatt Gjenbruksverksted, trakk fram Røde Kors sin helt unike kompetanse til å skape en god by gjennom å lage gode lokalsamfunn der vi tar vare på hverandre.
  - Det Røde Kors gjør nå handler om bærekraft, det handler om å ta vare på kloden vår framover, og det gjør dere med utgangspunkt i de verdiene vi ser i hverandre. Å skape samfunn på denne måten er utrolig viktig og nødvendig, sa ordføreren.
  - Iris har gått foran. Jeg er helt sikker på at samarbeidet kommer til å skape masse gjenbruk. Takk for at dere aldri slutter å tenke ny tanker, avsluttet Pinnerød.

HjelsengNoen dager er man med på ting som er større enn en selv. Dette er en slik dag, sa administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris. 

Bærekraft

Og nye tanker er et kjennetegn for Iris, som i år er 25 år. I begynnelsen ble alt av avfall lagt på deponiet. Nå legges ikke noe der. Alt blir gjenvunnet i en eller annen form. Det også bærekraft i praktisk handling.
  - Noen dager er man med på ting som er større enn seg selv. Dette er en slik dag, sa administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i Iris.
  - Vi er heldig som får lov til å være en bidragsyter til dette prosjektet. For det gir mening. Mening for klima og miljø og mening for folk.
  - Elektrisk avfall er utrolig voksende. Vi kan ikke lenger dekke oss bak gode gjenvinningsløsninger. Produsentene må lage produkter som varer lengre enn sju år, og vi må redusere forbruket vårt. I Norge har vi et forbruk som tilsier at vi 18. april i år hadde brukt opp vår del av verdens ressurser. Det er ikke lenge siden at tidspunktet for dette var i august. Det går i feil retning, derfor haster det å gjøre tiltak som er mer bærekraftige og som reduserer forbruket vårt, sa Hjelseng.

OmattSebastian Gomez strålte som en sol på åpningen av Omatt Gjenbruksverksted. 

Støtte

Og det er akkurat dette prosjektet gjør. For i stedet for å skrote en brukbar vaskemaskin, oppvaskmaskin eller kjøleskap, blir de rengjort og reparert. Og solgt i bruktbutikken.
  - Alt går ut. Den dyreste ble solgt for 1500 kroner, forteller prosjektleder Odd Svein Hjartø. Han jobber som frivillig i oppstarten av prosjektet. Takket være støtte fra Nordland Fylkeskommune på 250.000 kroner kan han fortsette også etter 2019, slik at prosjektet kan utvikles videre. Det handler om mennesker, miljø og inntekter til Røde Kors slik at organisasjonen kan fortsette med sin omfattende virksomhet i Bodø, slik at Sebastian Gomez og alle de andre har en meningsfull hverdag.