17. februar foreslo Miljøagentene i Haugesund for kommunepolitikerne at deres by skulle bli den første plastfrie byen i Norge. 30. mars tok vi i Miljøagentene i Bodø opp kampen med dem gjennom et innlegg i Bodø bystyre, og det ble flertall for å ta utfordringen om å bli en plastfri by. 
  Mange tror kanskje dette er et tullevedtak siden det var barn som foreslo det, og at politikerne bare rakk opp hånda for å være snille med oss. Men Miljøagentene kommer til å følge dette nøye opp!Vi har gjort politikerne oppmerksom på våre tanker og meninger om klima og miljø. Det er vi barna som skal leve på jordkloden i framtida og vi må derfor passe på den. Vi har rett til å si ifra og å bli hørt. Og vi forventer at politikerne i Bodø holder det de har lovet oss. Det er synd hvis de voksne ødelegger miljøet mer når vi faktisk har sagt fra. Man kan ikke bare gjøre som en vil. Det er kjedelig om min generasjon og mine barn får all skaden etter de voksne.  

Hele Salten

Med dette sender jeg også utfordringen videre til de andre kommunene i Salten. Bli plastfri! Miljøagentene har foreslått at dette kan gjøres ved å ikke gi penger til prosjekter som ikke sorterer plast, eller buker plastkopper og sånn som lett kan erstattes av mer miljøvennlige alternativer. Da vil det lønne seg å bruke andre materialer enn plast. Alle steder som kommunen eier må sortere plast, og det må alle følge opp. Vi har også foreslått at kommunene kan henge opp panteringer på søppelboksene slik at pantbare flasker og bokser ikke havner i en søppelhaug, og at de som trenger panten slipper å skade seg mens de leter etter flasker i søpla.Det må også bli lettere å kildesortere, spesielt plast, på kjøpesentrene og på steder med mye folk.

Plastfri by

Miljøagentene i Bodø har hatt tema plastfri by hele vinteren og våren. Vi har hatt flere aktiviteter som handler om plast og pant for å skape engasjement blant ungene og gjennom det få flere aktive medlemmer.
 Vi har blant annet sjekket panteautomater og folks pantevaner, skrevet brev til matbutikker, lekebutikker og godterifabrikker og bedt dem bruke mindre plast i emballasje og leker, og at butikkene ikke deler ut  plastposer til kundene eller bruke poser til frukt, grønt og bakervarer. Vi skal også besøke Miljøtorget i Bodø for å lære mer.

Ekte miljøhelter

Vi er blitt møtt på mange ulike måter. Noen er veldig glad når vi kommer eller skriver til dem og synes vi er tøffe, men mange forstår ikke alvoret, og noen overser oss til og med. Det ser ofte ut til at det er vi barna som må gjøre alt dette selv, og at vi ikke kan vente på de voksne. Når jeg møter slik motstand og klimaskeptikere blir jeg enda mer motivert til å stå på videre. Da skjønner jeg hvor viktig den jobben vi i Miljøagentene gjør er. Det er mye vi kan få til selv og det er vi barna som er de ekte miljøheltene.

Skummelt

Alle foreldre må snakke med barna sine om klima og miljø. Vi ser om dette i media hver dag og det kan virke skummelt. Derfor er det viktig å hjelpe oss å forstå, og vise oss hvordan man kan være med hjelpe miljøet. Hjemme kan man passe på å kildesortere, pante og bruke handlenett av tøy.

 Jeg vil også oppfordre alle til å delta på strandrydding. I går fikk jeg bilde fra et av mammas søskenbarn. Det var av en torsk han hadde fått i Glomfjord i Meløy med en 1 ½ liters plastflaske i seg. Den var nesten død. Så dere ser at plastkatastrofer skjer her også, det er ikke bare et problem man ser i avisa av og til.
 Fisker, fugl og dyr dør av å spise plast, barna skader seg på ødelagt plast når vi trår på det i bare føtter og det ser stygt ut med plast i fjæra.

 

Så alle sammen – tenk miljø! Bli med å gjør Salten plastfri.